Kürtaj kelimesinin kökeni küretaj dan gelmektedir, yani rahim içinin kazınması demektir. Kadın doğum dışında başka branşlarda da tıbbi amaçlı bir bölgenin kazınması işlemine küretaj denmektedir. Kadın hastalıklarında küretaj işlemleri gebelik sonlandırmak için yapıldığı gibi, endometrium ve endoserviks denen rahimiçi alanlardan alınacak biopsi işlemleri için de yapılmaktadır.
Gebelik dışı durumlarda, genellikle aşırı ve düzensiz kanaması olan kadınlarda özellikle ultrason ölçümlerinde rahim içi dokularda kalınlaşma tespit edildiğinde endometrial küretaj ve biopsi işlemlerine başvurulmakta ve elde edilen materyaller patolojiye gönderilerek gelen raporlar ışığında tedaviler düzenlenmektedir.
Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması için kanuni sınırlar dahilinde istemli veya tıbbi bir gereklilik olarak yapılmaktadır. Kürtaj gebeliğin ilk 10 haftası dahilinde yapılır ve son derece güvenli bir işlem olarak kabul edilir.
Kürtaj işlemi, lokal veya sedasyon anestezi altında yapılır ve işlem süresi genellikle 10-15 dakikadır. İşlem genellikle minimal ağrıya neden olur, ağrı genellikle hafiftir ve birkaç gün içinde geçer. Kürtaj sonrası iyileşme süreci, kişiden kişiye değişebilir. Ancak, genellikle işlemden sonra birkaç saat dinlenmek ve istirahat etmek yeterli olacaktır. İyileşme süreci boyunca, ağrı kesiciler ve antibiyotikler ihtiyaç durumunda kullanılabilir.