Kadınların ve erkeklerin estetik kaygı duyduğu konulardan birisi de genital bölgedir. Genital bölgedeki bu değişimler ve yapı bozulmaları, estetik açıdan kötü bir görünüme yol açmakla kalmaz; kadınlarda ve erkeklerde güvensizlik, cinsellikte yetersizlik, cinsel ilişki sırasında ağrı, sık enfeksiyon geçirme, tatmin olamama ya da utanma gibi sorunlara da neden olur. Hastaların önemli bir kısmı bunların farkında olmasına rağmen şikayetlerini dile getirememekte, kendini rahatça ifade edemediği için yalnız başına çözüm aramakta ve ciddi anlamda stres yaşamaktadır.
Artık genital estetikte uygulanan işlemler kolay ve yüz güldürücü hale geldi ve hastaların işlem sonrası kısa sürede iş ve sosyal hayatına dönmesi de bu konunun konuşulmasını tabu olmaktan çıkarmış durumdadır.
Genital bölgeye yapılacak estetik işlemleri birkaç bölümde değerlendirilebilir. Genital bölge estetikleri pek çok çeşidi bulunan cerrahi müdahalelerdir.
Bu alanda en sık yapılan estetik ameliyatlar: Labioplasti (Genital bölge dudak estetiği),cerrahi olarak vajina daraltma ameliyatı (Vajinoplasti), perineoplasti (Perine bölgesinin düzeltilmesi), klitoral hudoplasti (Klitoris tümsekciğinin inceltilmesi), Puboplasti (Pubis tepesinin küçültülmesi), Labia majora augmentasyon (Çöküntülü büyük dudakların yağ dolgusu veya hyaluronik asid enjeksiyonu ile dolgunlaştırılması), Büyük dudakların küçültülmesi, G noktası büyütme, Genital PRP (Platelet Rich Plasma) uygulamaları, Lazerle vajina daraltma (LVR- Lazer vajinal rejuvenasyon), Lazerle genital bölge renk açma uygulaması, Genital alan radyofrekans (RF) işlemleri olarak sıralanabilir. Bu cerrahi müdahaleler kesi kullanılarak veya lazerle de uygulanabilir. Labioplasti en çok bilinen ve istenilen genital bölge estetiklerinden biridir.
Labioplasti genital bölge estetiği yöntemi olmakla beraber, dış genital bölgesinde bulunan labium adlı yapılara yapılan estetik müdahalelere verilen genel isim olmaktadır. Genel olarak tıpta “labial asimetri” denilen dudak kısmının biri diğerine göre daha uzun veya farklı görünüşte, yapıda olabilmektedir. Bu durumların cerrahi olarak düzeltilmesi ameliyatına Labioplasti denilmektedir.
Genetik faktörler, sık sık yaşanan kilo değişimleri ya da yaşa bağlı olarak yaşanan fiziksel değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Vajinoplasti ise vajinanın ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki ve cerrahi müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilmesi durumunda uygulanır. Fakat en belirgin olanı doğum sonrası meydana gelen genişlemelerdir. Gebelik süresince alınan kilolarla birlikte doğum sırasında kasılan kasların doğum sonrası gevşemesine bağlı olarak vajina genişleyebilir. Bu noktada genital bölge estetiği büyük önem taşır ve çare olur.
Bir diğer genital estetik müdahalesi kliteroplastidir. Klitoris, idrar kanalının hemen üzerinde her iki labiumların üst birleşim bölgesinde bulunan kabarıklığa verilen isimdir.Bazı durumlarda olması gerekenden daha büyük veya kabarık olabilir bu doğuştan gelen yapısal bir durumdur ki bu durum estetik açıdan bir sorun teşkil edebilir.
Bir diğer genital estetik operasyon ise kızlık zarı diktirmek olarak da bilinen Hymenoplastidir. Yapılan bu estetik müdahalede kızlık zarı geçici olarak onarılır. Operasyon sürecinde daha çok lokal anestezi kullanılır ve yapılan operasyon sonrası hastanede yatış gerekli değildir. Hastalar aynı gün taburcu olur. İşlemde gerçekleştirilen dikişler kendi kendine erime göstermektedir. Yapılan müdahale yaklaşık olarak 20-25 dakika sürmektedir fakat yapılan işlemin cinsel birleşmeye yakın bir zamanda yapılması daha yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Operasyon sonrası tam olarak iyileşme iki hafta içerisinde olmaktadır.