İdrar Kaçırma Operasyonları


Halk arasında genel olarak idrar kesesi veya idrar torbası olarak bilinen mesane bölgesi, böbreklerden gelen idrarın biriktiği keseyi ifade etmektedir. Mesane kaslarının kasılma ve gevşeme durumu o bölgede bulunan sinirler ve beyin tarafından kontrol edilmekteyken, idrar doldukça esneyen ve büyüyen mesanenin alt ucunda yer alan kaslar da kesenin ağzını kapalı tutmaktadır. Tıbbi adı üriner inkontinans olan idrar kaçırma ise kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama durumudur. 

Altmış beş yaşındaki kadınların % 15 ile 30′unu, evde hemşirelik bakımı alanların ise % 50′sini etkiler. İdrar kaçırma kadınların sosyal, klinik ve psikolojik iyilik hali üzerine anlamlı bir etkiye sahiptir. Farklı oluşabilecek idrar kaçırma tipleri vardır. Bunlar gerçek stres tipi idrar kaçırma, yetişememe, taşma tipi idrar kaçırma, karmaşık tip idrar kaçırma ve idrar yollarının anatomik bozukluklarından kaynaklanan idrar kaçırma olarak tanımlanabilir.

Sorunun nedenine bağlı olarak jinekolog, ürolog ve nörologlar bu duruma karşı mücadelede yardımcı olabilir. Doktora gitmeden önce, en az iki gün boyunca bir günlük tutulmalı, idrara çıkma sıklığı ve yoğunluğu, atak sayısı kaydedilmelidir. Başvuru semptomun ayrıntılarını, süresini, sıklığını, şiddetini öğrenmek için hastanın bir anketini içerecektir. 

Tanı ve tedavi aşamalarında farklı yöntemler kullanılabilir.

Cerrahi dışı uygulamalar seçeneğinde kişinin idrar kaçırma nedenleri iyileştirilmeye çalışılır. Pelvik taban egzersizleri (Kegel egzersizleri),pelvik taban kaslarını güçlendirmek, idrar kaçırma problemlerini yönetmekte çok etkilidir. 

İdrar torbası eğitimi belirli aralıklarla tuvalete gitme alışkanlığı kazandırmayı hedefler. Bu yöntem, idrar urgensi (aciliyet) ve sıkışma tipi idrar kaçırma durumlarında önerilir.

Elektriksel stimülasyon, pelvik taban kaslarını uyarmak için düşük seviyeli elektrik akımlarının kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntem, kasları güçlendirmeye ve daha iyi kontrol sağlamaya yardımcı olabilir.

Bu konudaki ayrıntılı bilgiler için web sitemizdeki idrar kaçırma alt başlığı altındaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.


Cerrahi tedavi seçeneklerine baktığımızda abdominal ve vajinal yolla yapılan prosedürler listesiyle karşılaşırız.

Sistorektosel tamiri operasyonları en sık uygulanan operasyonlardır. Vajinal yolla mesane altına koyulan dikişler ile mesane sarkmaları giderilir ve desteklenir.

Sling Prosedürleri (Askı Yöntemleri), en yaygın kullanılan cerrahi tedavi yöntemlerinden biridir. Üretranın altına küçük bir askı yerleştirilir. Bu askı, üretrayı destekleyerek fiziksel aktivite sırasında idrarın kaçmasını önler. Sentetik malzemeden yapılan askılar veya hastanın kendi dokusundan alınan doku şeritleri kullanılabilir.

Bladder Neck Suspension (Mesane Boyun Askı) prosedürü, mesane boynunu ve üretrayı pelvik kemiklere daha iyi destek olacak şekilde kaldırarak sabitler. Genellikle karın bölgesinden yapılan bir kesikle gerçekleştirilir.

Yapay Sfinkter İmplantasyonu, özellikle erkeklerde görülen şiddetli idrar kaçırma durumlarında tercih edilir. Yapay bir sfinkter, üretranın etrafına yerleştirilir ve idrarın kontrolünü sağlar.

Enjeksiyonlar ile üretranın etrafına, üretrayı daraltıp destekleyerek idrar kaçırmayı önlemek amacıyla özel maddeler enjekte edilir. Bu işlem genellikle daha az invazivdir ve lokal anestezi altında yapılabilir.

Botox Enjeksiyonları ile urge inkontinansı (acil idrar kaçırma) durumlarında, Botox mesaneye enjekte edilerek mesane kaslarının aşırı aktifliğini azaltabilir ve idrar sıklığını kontrol altına alabilir.

Bu operasyonlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve destek talepleriniz için kliniğimize ait iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.