Koterizasyon İşlemleri

Koterizasyon İşlemleri

Koterizasyon işlemlerinde elektrik sayesinde oluşan ısı kullanılarak genital siğillerin çıkarılması, rahim ağzı yaralarının yok edilmesi amaçlanmaktadır. Buna aynı zamanda koter işlemi de denmektedir. Elektrokoter uygulaması lezyonları yakmak, kurutmak ve yok etmek için kullanılmaktadır. Hasar görmüş veya ölü halde bulunan dokuyu yok etmek için, yüksek frekanslı elektrik akımından yararlanılmaktadır. 

İğne benzeri bir alet veya prob, genellikle düşük voltajlı bir elektrik akımı ile ısıtılır. Sıcak uç, dokuyu veya istenmeyen hücreleri yakmak için kullanılır. Serviks adı verilen rahim ağzında yara meydana geldiği zaman koterizasyon tedavisi yöntemiyle yakma işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem oldukça yaygın olarak uygulanmaktadır.

Hastanın rahim ağzındaki yaranın yakılarak tedavi edilebilmesi için öncelikle pap smear testinin yapılmış olması gerekmektedir. Çıkacak sonuca göre uygulanacak işlemlerin boyutu ve süresi belirlenir. 

Bu işlem kısa süreli bir işlemdir ancak oldukça ağrılı olduğundan kriyoterapiden farklı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılması gerekir. Jinekolojik muayene masasında 15 dakikalık bir operasyon ile uygulanabilir. Genellikle muayenehanede uygulanabilecek bir işlemdir. İşlemin ardından koter aleti çıkarıldıktan sonra hasta derhal normal yaşantısına dönebilecek seviyeye ulaşır.

Koterizasyon Uygulamasının Aşamaları

İşleme başlamadan önce koterizasyon işleminin uygulanacağı bölge temizlenir ve steril hale getirilerek belirlenen anestezi yöntemi uygulanır.

Eğer daha önceden anestezi ilaçlarına karşı alerji durumunuz oluştuysa, bunu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. 

Eğer rahim ağzı yarası sebepleriyle bu tedavi uygulanıyorsa, rahim ağzını daha net görüntülemek için vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Siğilin veya yaranın üzerine ince, iğne benzeri sıcak uca sahip bir alet konulur. İstenmeyen hücreler, onları yakan ısı ile yok edilmektedir. Eğer şüpheli bir oluşum varsa, çıkarıldıktan sonra incelenmesi için patoloji laboratuvarına gönderilmektedir. Tedavinin süresi, uygulanan işleme göre değişkenlik gösterir. İşlem total süresi yaklaşık 15 dakikadır. Ne kadar çok siğil varsa, tedavinin süresi de uzayacaktır. İşlem bittikten sonra bölge, bir pansumanla örtülmektedir.

Koterizasyon İşlemleri

Koterizasyon işlemi bittikten sonra ve aynı zamanda lokal anestezinin etkisinin de geçmesiyle birlikte, hasta normal yaşantısına geri dönebilir. Uygulama yapılan bölgenin kuru ve temiz tutulması çok önemlidir. Eğer pansumanınız varsa, belirli aralıklarla değiştirmeniz gerekmektedir.

Koterizasyon yapılan yerin üzerinde kısa süreliğine bir kabuk oluşması ve kabuğun dökülmesiyle birlikte iz kalması doğaldır. Böyle bir durum sizi korkutmasın, işlemden birkaç gün sonra iyileşir. Rahim ağzı yarası tedavisinde ise bu süre birkaç haftayı bulabilmektedir.

Koterizasyon işlemi hemen her merkezde uygulanabilen bir yöntemdir. Koterizasyon işlemi, yetkisi olmayan kişi ya da merkezler tarafından uygulandığı takdirde ciddi sağlık ve estetik sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle işlemi uygulayacak olan hekimin tecrübeli ve merkezin yeterli donanıma sahip bir yer olduğundan emin olmak gerekir. Kısa süren ve kolay bir operasyon olsa da işin uzmanı tarafından uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Koterizasyon Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Operasyondan hemen sonra hasta ayağa kalkabilir ve günlük ihtiyaçlarını görebilir. Bu nedenle işlem sık tercih edilen operasyonlardandır. Operasyon sonrasında eğer gerekli görülürse ağrı kesici alınması mümkündür. Bu konuda doktorunuz size uygun bir ağrı kesiciyi reçete edecektir.

İşlem sonrasındaki on ile on beş günlük süreçte kanlı, sulu bir akıntı görülebilir. Bu kanlı sulu akıntı kimi zaman pembe ya da beyaz şekilde de görülebilmektedir. Bu durumda hijyenik bir ped kullanılması önerilir. Bu durumun olası olduğu bilmeli ve endişe etmemelisiniz. Hastalar, koterizasyon işleminden sonra kesinlikle tampon kullanımı yapmamalıdırlar. 

İşlem sonrasındaki ilk bir ay cinsel ilişkide bulunulmaması önerilir. Bir ayın sonunda mutlaka kontrole gidilmesi gerekir. Süreç boyunca genital bölgenin hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Doktorunuzun vermiş olduğu kremler kullanım talimatına uygun olarak kullanılmalıdır. İlaç kullanımı konusunda doktor tavsiyesinin dışına çıkılmamalıdır. Pap smear testinin rutin olarak uygulanmasına özen gösterilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmek iyileşme süreçlerinizi hızlandıracaktır. 

Bu işlemler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve destek talepleriniz için kliniğimize ait iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Koterizasyon İşlemleri
Koterizasyon İşlemleri