Sezaryen Doğum Nedir?
Doğum yapacak annelerin aklında çeşitli sorular oluşmaktadır. Bunlardan biri de sezaryen doğumdur. Sezaryen doğum normal doğumun anne ya da bebekten kaynaklanan olumsuz durumlar neticesinde yapılamaması durumunda tercih edilen ameliyatla doğum şeklidir. Anne adayının normal doğum yapmasına engel olan belirli bir faktörün olması ya da anne adayının normal doğum yapmak istememesi durumlarında uzman hekim değerlendirilmesi durumunda doğumun sezaryenle olmasına karar verilebilir.
Günümüzde ise anestezi tekniklerinin gelişmesi, enfeksiyon, sterilite sorunlarına karşı etkili antibiyotiklerin olması ile beraber, ameliyatlardaki dikiş tekniklerinin gelişmesi, cerrahi yöntemlerdeki gelişme sonucunda sezaryen ile doğum daha kolay şekilde gerçekleştirilmektedir. Sezaryen gebeliğin seyrine bağlı olarak farklı gebelik haftalarında yapılabilir.
Sezaryen ile yapılan doğumların yüzde 90’lık kısmı genel olarak sorunsuz geçmektedir.Genel olarak batın açılan tüm operasyonlarda görülen sorunlar,sezaryen sonrasında da görülebilir.Bunlar arasında enfeksiyon, kanama, yara yeri problemleri sayılabilir.Neyse ki bu sorunların sezaryen ile birlikte görülmeleri oldukça enderdir.
Ameliyat sırasında genel olarak spinal anestezi uygulanmaktadır. Yani belden aşağı uyuşturma yapılmaktadır. Sonraki süreçte anne adayı bir kaç saatlik zaman içinde bacak bölgesini yeniden hissetmeye başlar.Bu aşamada önce ufak ufak bölgesel karıncalaşmaların hissedilmesi gayet normaldir. Karın bölgesi bacak bölgesine göre biraz daha az hissedilebilir.Sezaryen epidural ve/veya spinal anestezi altında yürütülür ancak ender durumlarda genel anestezi uygulanması da gerekebilmektedir.
Önce ameliyata hazır olmanız için elinizin üzeri veya kolunuzdan bir damar yolu açılmaktadır. Bu yolla ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde belli bir süre sıvılarınız ve ilaçlarınız damar yolunuzdan uygulanabilmektedir.
Sezaryen cerrahi bir operasyondur. Bu operasyon aracılığıyla karın bölgesinde açılmış olan bir kesikten anne karnındaki bebeğin doğumu gerçekleştirilir. Normal şartlarda yarım saat ile kırk beş dakika arasında sürmekte olan bir ameliyat olan sezaryen doğum, küçük sıkıntılar ile karşılaşıldığında bir saate kadar uzayabilir. Sezaryen sonrası süreçte pansuman yapılmalı veya yaptırılmalıdır. Enfeksiyon kapmamak için veya riski en aza indirmek için antibiyotik önerildiyse, tüm ilaçlar bitene kadar kullanılması gerekir. Duş alabilirsiniz ancak dikişlerin korunarak duş alınması tavsiye edilir. Bunun için pansuman sırasında kullanılan su geçirmez pedler yeterlidir.
Giyilen çamaşırların lastiklerinin dikişlerini üstüne gelmemesine dikkat edilmesi gereklidir.Annenin giydiği çamaşırlar belini ne kadar sıkmazsa beden sağlığı için o kadar önemlidir.
Yine sezaryen sonrası süreçte emzirme merak edilen bir konu halini almaktadır. Sezaryenden sonra hemen emzirmeye başlamak, ilk gün duş almamak, bol bol istirahat etmek, düzenli olarak yürüyüş ve hafif egzersizler yapmak, vajinal kanama için ped kullanmak, sıvı gıdaları bol tüketmek, sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve size verilen ilaçları düzenli olarak almak büyük önem taşır.
Sezaryen doğumdan sonra annenin yaşayabileceği problemlerden birisi de gaz sancısı yaşamasıdır. Bunun için anne gaz sancısını arttıracak yiyecek ve içeceklerden kesin olarak uzak durmalıdır. Tuvaletini rahatça yapabilmesi için en az 3 litre sıvı tüketmelidir.
Sezaryen doğum operasyonundan sonra normal yaşamınıza geri dönmeniz dört ile altı hafta arasında bir zaman alacaktır. Bu süreyi en az ağrıyla geçirmek istiyorsanız bol bol istirahat etmeli, karnınızı desteklemeli ve ihtiyaç duyduğunuz zaman doktor kontrolünde ilaç almalısınız.
Yaşanan bu dönem içerisinde yorgun ve halsiz hissetmeniz oldukça normal ve olasıdır. Kanamalar genel olarak tehlikeli ve ciddi bir duruma işaret etmez, her kadının doğum sonrası yaşadığı bir durumdur. Fakat kanamanın boyutu beklenenden çok daha fazlaysa muhakkak hekime danışılması gerekmektedir. Sezaryen doğum sonrası kanaması önceleri yoğun, pıhtı şeklinde ve kırmızıdır. İlerleyen dönemlerde rengi gitgide açılır, pembeleşir ve son evrelerde sarı ve en son beyaz renge döner. Daha sonra bir süre akıntı şeklinde devam eder ve 4-6 hafta içerisinde ortadan kalkar.
Eğer herhangi bir kanamanız varsa ped kullanmanız gerekebilir ancak burada önemli olan enfeksiyon ve iltihap riskini ortadan kaldırmak için pedleri düzenli ve sistemli olarak değiştirmektir. Bunun dışında kanamayı azaltmak ve rahmin eski haline dönüp toparlanması sağlamak için bazı ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar kan damarlarını eski haline döndürür ve kanamanın azalmasını sağlar.
Anne adayı sütü geliyorsa bebeğini zaman kaybetmeden emzirebilir.
Belli bir süreye kadar doğum sonrası anne adayının ağır cisimler kaldırmaması ve kırk güne kadar cinsel ilişki yaşanmaması istenir.
Sezaryen Doğum ile ilgili bilgi ve destek talepleriniz için iletişim numaramızdan kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.