İnseminasyon veya daha yaygın adıyla yapay aşılama, hamile kalamayan çiftlere yardımcı olmak için kullanılan bir üreme yardımcı teknolojisidir. İşlem, özellikle erkek faktörü infertilitesi, servikal faktör infertilitesi veya açıklanamayan infertilite durumlarında sıklıkla tercih edilir. Farklı şekillerde uygulanabilmektedir.
İntrauterin İnseminasyon (IUI) en yaygın kullanılan inseminasyon türüdür. IUI, yıkanmış ve konsantre edilmiş sperm örneklerinin doğrudan kadının rahmine yerleştirilmesini içerir. Bu yöntem, sperm hücrelerinin doğrudan rahme verilmesi sayesinde sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşma şansını artırır. Enjektör basıncı, boşalma basıncından daha yüksek olduğundan düşük hareketli spermler de yumurtaya ulaşabilmektedir.
İntratübüler İnseminasyon yönteminde, sperm hücreleri doğrudan kadının fallop tüplerine yerleştirilir. Bu yöntem, özellikle fallop tüplerinin açık olduğu durumlarda ve sperm hareketliliğinin yetersiz olduğu durumlar için tercih edilir.
İntravajinal ve İntraservikal İnseminasyon daha az yaygın yöntemlerdir, sperm kadının vajinasına veya rahim ağzına yerleştirilir. Genellikle evde kendiniz yapabileceğiniz inseminasyon kitleri ile uygulanır ve genelde diğer yöntemlere göre başarı oranı daha düşüktür.
İnseminasyon işlemi öncesinde, kadının yumurtlama dönemi belirlenir. Bunu takip eden süreçte kadın, yumurtlamayı tetiklemek için hormon ilaçları alabilir. Erkeğin sperm örneği işlemden birkaç saat önce alınır ve laboratuvar ortamında yıkanır ve hazırlanır.