Perine, vajina girişi ile anüs arasında, uzunluğu yarım cm ile 5 cm’ye kadar değişen alanın ismidir. Tıbbi ismi ‘Perineum’ olarak geçer. Doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve annede düzensiz yırtıkların oluşmasının önlenmesi amaçlandığı söylenerek ‘perine’ adı verilen vajina ile makat arasındaki yerin sağ veya sol tarafına makasla bir kesi yapılmaktadır. Bu kesiye ‘epizyotomi kesisi’ veya ‘doğum kesisi’ adları verilir. Normal doğum sonrası iyi iyileşmeyen veya daha sonra enfeksiyon kaparak açılan epizyotomi izleri hem psikolojik hem de fiziksel yönden kadınlarda pek çok rahatsızlıklara sebep olabilir.
Bunun dışında geçirilmiş enfeksiyonlar,yanıklar,cilt hastalıkları ve daha birçok nedene bağlı olarak perine bölgesinde düzensizlikler oluşabilir. Kadınlar bu sebeple perine operasyonu için başvurabilirler. Bu bölgede oluşan izlerin iyileştirilmesi, estetik açıdan daha iyi ve hoş bir görüntü kazandırılması ‘perine estetiği’ olarak da bilinmektedir.
Bugün artık doğal doğuma dönüş süreçleri ile birlikte ,çok ekstrem koşullar gerçekleşmez ise, özellikle medyolateral epizyotomi kliniğimizin bakış açısına göre tarihin derinliklerine terk edilmesi gereken bir cerrahi uygulama olarak yalnızca hatırlarda kalmıştır.Artık kliniğimizin hiçbir doğumunda medyolateral epizyotomi yapılmamaktadır ve bu nedenle yapılacak estetik cerrahiler sonrası vajinal doğum yapılması perine estetiği açısından daha da güvenli bir karar haline gelmektedir.
Perinede iyileşmemiş izler varsa ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir ve ilişki kalitesi bozulur. Perinoplasti operasyonu ile hastanın bu şikayetleri giderilebilir ve cinsel yaşama olumlu etki eder. Vajina girişindeki açı düzelir ve ilişkide klitoral G noktası uyarısı artar. Perine estetiği ile genital olarak estetik görünüm elde edilir. Operasyon özellikle yara dokusunu, göze hoş gelmeyen şişkinlikleri ve istenmeyen cildi kaldırır ve ardından perineal kasları, vajinayı sıkılaştırır veya gevşetir. Perineoplastinin ek bir yararı da, bu ayarlamaları yaparak, ameliyatın aynı zamanda kadının özgüvenini yeniden kazanmaya ve fiziksel olarak cinsel haz düzeylerini artırmaya hizmet etmesidir.Yani kişiyi öz güveni arttırarak mutlu eder ve cinsel hayata pozitif etki sağlar.
Bunun yanında aşırı kilo alıp vermek ve obezite, perineyi zorlayabilir duruma gelmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerdeki belirli kasları gererek esnekliklerini kaybetmelerine de neden olabilir. Doğum izlerinin çıkarılması operasyonları, çoğunlukla vajina daraltma operasyonları ile aynı zamanda yapılmaktadır. Bu nedenle hastalar bu iki ameliyat için beraber başvurabilir. Hatta bazı durumlarda labioplasti ve klitoris estetiği ameliyatları ile de birlikte uygulanabilmektedir.
Perineoplasti ameliyatlarının sonuçları son derece yüz güldürücüdür. Perinoplasti tekniği vajinal gevşeklik, vajinismus (ilişki girişimi sırasında vajinanın istemsiz kasılmaları), vulvar vestibulit (penis veya tampon girişi sırasında şiddetli ağrı), genital siğiller, inkontinans (istem dışı idrar kaçırma), vajinal stenoz (genellikle kanser tedavisinin neden olduğu vajinada daralma), disparoni (küçük bir vajinal açıklığa bağlı ilişki sırasında ağrı), sistosel (mesanenin vajinaya doğru çıkması), rektosel (rektumun vajinaya doğru çıkması) gibi tedaviler ile birlikte de kullanılabilmektedir.
Perinenin düz pürüzsüz uzun açık renkte ve gergin olması arzu edilen bir durumdur. Perine bölgesinin görünüş olarak iyileştirilmesi, varsa izlerin temizlenmesi, vajina ile anüs arası cilt katlantılarının (doku fazlalıklarının) alınması ‘perine estetiği’ (Perineoplasti) kapsamındadır. Bu tür operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılmaktadır.Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesi amaç edinilirken işlevsel yönden de cinsel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlaması amaçlanmaktadır.
Yalnızca perineoplasti operasyonu yapılacaksa müdahale lokal anestezi altında yapılabilir ve yaklaşık kırk beş dakika kadar sürebilmektedir. Bu bölgedeki cilt ve cilt altı dokusu baklava dilimi (diamond shape) şeklinde çıkartılmaktadır. Daha sonrasında ise atılan yeni dikişlerle ameliyat sona erdirilir. Bu şekilde yanık dokusuna benzeyen skar dokusu alınıp, bu bölge sağlıklı görünen cilt dokusu ile kapatılarak oldukça iyi, hoş bir görüntü elde edilmektedir. Bazen içe doğru çekili (çökük) görünen perineum dokusuna, karbondioksit lazer ve cilt altı yağ enjeksiyonu şeklinde uygulamaların yapılması da söz konusu olabilmektedir. Çökük oluşan bölgenin büyüklüğüne göre bel, bacak gibi başka bir bölgeden liposuction ile alınan iki veya beş cc arasındaki yağ, bu bölgeye enjekte edilir ve bu şekilde estetik düzelme sağlanır. Cilt altı yağ enjeksiyon dolguları çökük ve sarkık büyük dudakları büyütme ve dolgunluk sağlama amaçlarıyla da uygulamaya alınabilmektedir.Perine iyileştirilmesi iyi ve sağlıklı bir şekilde yapılmazsa bu bölgede doku çökmesi veya kötü, kaba görünümlü dikiş izleri (skar formasyonu) izlenmesi olasıdır. Perine bölgesinin kötü iyileşmesi, bu bölgede gelişen yapışıklıklar, bant şeklindeki perdeler yaşanacak olan cinsel ilişkiyi acılı, ıstıraplı ve istenmeyen bir hale sokabilir.
Perinoplasti sonrası en büyük kazanımlar kişinin kendine olan güveninin artmasına yardımcı olması, müdahale uygulanan kişiyi fiziksel ve psikolojik yönden rahatlatmasıdır.Ameliyat sonrası hastaların bir ay boyunca cinsel birliktelikten kaçınması gerekir. Bisiklete binme, ata binme, ağır kaldırma veya esneme gibi yorucu etkinliklerden de bu süre zarfında uzak durulması önerilir.
Adet dönemlerinde tampon kullanılmamalıdır.
Pek çok hasta birkaç gün sonra işe dönebilir hale gelmektedir. Ağrı ve rahatsızlık genel olarak minimal ila orta düzeyde seyreder. Reçetesiz satılan kullanıma uygun ağrı kesici ilaçlar veya doktor tarafından verilen bir reçeteli ilaç ile tedavi edilebilir. Küçük kanama ve az miktarda akıntı olması ameliyat sonrası süreç için normal bir durumdur. Ameliyat sırasında yapılan anestezinin bir sonucu olarak bir veya iki gün belirli bir miktar baş dönmesi veya mide bulantısı olması olasıdır, ancak bu yaklaşık olarak kırk sekiz saat sonra kaybolmaya başlar veya tamamen kaybolur.
Hastanın kesi olan bölgeyi temiz ve kuru tutması önemlidir. Atılan dikişler yaklaşık iki hafta içinde kendiliğinden çözülecek, eriyecektir.
Ameliyat sonrası oluşabilecek kabızlığı önlemek veya oluşmuş kabızlığı ortadan kaldırmak için bu süre zarfında bol su içmek, probiyotik ağırlıklı beslenmek ve lif alımını artırmak önemlidir.Ameliyat sonrası büyük bir komplikasyon oluşma ihtimali azdır fakat nadir de olsa perineoplasti sonrası komplikasyon gelişebilir. Aşırı kanama, enfeksiyon belirtileri, kötü kokulu vajinal akıntı görüldüğü taktirde ameliyatı yapan uzmanla iletişime geçmek gerekli ve önemlidir.
Ücretsiz yapacağımız öngörüşmelerimizde Perinoplasti işlemini, maliyetlerini ve geçireceğiniz süreçleri size detaylı olarak anlatabilmemiz için kliniğimize bekliyoruz.