Yumurtalama Dönemi
Ovülasyon kavramı yumurtlama dönemi olarak bilinmektedir, ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar sağlıklı her kadında görülen bu dönem yumurtanın içinde bulunduğu folikül adı verilen kesecikten fallop tüplerine bırakılması ile oluşan durumdur. Üreme çağında sağlıklı bir kadında her ay gerçekleşmektedir. Hamilelik durumu oluşması için rahme açılan fallop tüplerinde bulunan yumurta ve erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelmesi gerekmektedir, bu sebeple de ovülasyon bir gebeliğin oluşması için en önemli etmenlerden biri olma özelliği taşımaktadır. Hamilelik durumunun oluşması için ovülasyon belirtilerini oluşturmak yani yakalamak ve bu tarihleri değerlendirmek daha hızlı sonuç almanızı sağlar. Bu belirtileri yakalayabilmek için de bir aylık döngünüzü bilmeniz size oldukça fayda sağlayacaktır. Yirmi sekiz günde bir düzenli olarak adet görmekte iseniz, adet başlangıcınızdan altı gün sonra yumurta salınımı başlar, genellikle on dört güne kadar yumurtalarınız olgunlaşma sürecindedir.
Sağlıklı bir kadında her ay yaklaşık 3 ila 30 yumurta olgunlaşır ve en olgun yumurta fallop tüplerine salınır. Bu yumurtanın canlı kalma süresi ise yirmi dört saattir. Spermler kadın bedeninde beş güne kadar canlı kalabildikleri için yumurtlama öncesi ve yumurtlama günü gebelik oluşması için önemlidir.
Yumurtlama Hesaplama
Kadında adet döneminde ve bu süre içinde kadın vücudunda oluşan farklılıklardan haberdar olmak, hamile kalmanın hangi tarihlerde mümkün olacağının belirlenmesinde yardımcı olan yöntemler yumurtlama hesaplama olarak adlandırılmaktadır. Yumurtlama hesaplama sayesinde kişiler doğru zamanda cinsel birliktelik yaşayarak çocuk sahibi olma şansını yükseltebilirler. Fakat yumurtlama hesaplama yöntemi hamilelikten güvenilir bir korunma yöntemi değildir, bu unutulmamalıdır. Eğer normal şartlar altında herhangi bir gebelik planlanmıyorsa bir kadın doğum uzmanı ile görüşüp doğru yöntemin belirlenmesi daha doğru olur.
Yumurtama hesaplamada çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de servikal mukus yöntemidir. Yumurtlama döneminde servikal mukustaki yani rahimin ağzındaki akıntıdaki değişiklikleri takip etmeyi içeren bir tekniktir. Hormonlar, yumurtlama öncesi ve sırasında mukusta değişime sebebiyet verebilirler. Adet döneminden hemen sonra mukusun olmadığı günler vardır ancak yumurtlama döneminde, yumurtlama olgunlaştığında mukus artar. Akıntı beyaz ya da sarı tonlardadır, bulanıktır ve yapışkandır.
Yumurtlama öncesinde mukus yüksek olur. Berraktır ve kaygandır. Bu kişinin en doğurgan olduğu zamandır. Adetten hemen önce yine mukus olmaz. Mukustaki değişimleri takvime kaydetmek burada önemli bir yöntem olmaktadır.
Kadınlar için en çok kullanılan yönteme takvim yöntemi denmektedir. Bunun için akıllı telefonlarda pek çok uygulama bulunmaktadır. Adetin ilk günü mutlaka işaretlenmelidir. Adet döngüsünün süresi aydan aya duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle her adet döngüsünün kaç gün olduğu da not edilmelidir. Yumurtlama günü her kadın için farklı olabileceği gibi, aynı kadın için de farklı aylarda farklı günlere denk gelebilmektedir. O nedenle tam bir gün hesap etmeye çalışmaktansa yumurtlamanın olabileceği aralığı tespit etmek daha etkin olmaktadır. Bunun için de adetin ilk gününden hesap ederek 10-18. Günler arası günaşırı ilişkiye girmek gebelik oranlarını arttıracaktır.