İdrar Kaçırma Nedir?
Halk arasında genel olarak idrar kesesi veya idrar torbası olarak bilinen mesane bölgesi, böbreklerden gelen idrarın biriktiği keseyi ifade etmektedir. Mesane kaslarının kasılma ve gevşeme durumu o bölgede bulunan sinirler ve beyin tarafından kontrol edilmekteyken, idrar doldukça esneyen ve büyüyen mesanenin alt ucunda yer alan kaslar da kesenin ağzını kapalı tutmaktadır. Tıbbi adı üriner inkontinans olan idrar kaçırma ise kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama durumudur. İdrar kaçırma, objektif olarak gösterilebilen istemsiz idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır.
Altmış beş yaşındaki kadınların % 15 ile 30′unu, evde hemşirelik bakımı alanların ise % 50′sini etkiler. İdrar kaçırma kadınların sosyal, klinik ve psikolojik iyilik hali üzerine anlamlı bir etkiye sahip olmaktadır. Farklı oluşabilecek idrar kaçırma tipleri var olup bunlar gerçek stres tipi idrar kaçırma, yetişememe, taşma tipi idrar kaçırma, karmaşık tip idrar kaçırma ve idrar yollarının anatomik bozukluklarından kaynaklanan idrar kaçırma olmaktadır. Sorunun nedenine bağlı olarak, jinekolog, ürolog ve nörolog gibi doktorlar, bu duruma karşı mücadelede yardımcı olabilir.
Sürece, bu listeden ilk uzmanı ziyaret ederek başlamanız gerekmektedir. Doktora gitmeden önce, en az iki gün boyunca bir günlük tutulmalı, idrara çıkma sıklığı ve yoğunluğu, atak sayısı kaydedilmelidir. İdrar kaçırma ile ilgili ilk şey budur. Başvuru, semptomun ayrıntılarını, süresini, sıklığını, şiddetini öğrenmek için hastanın bir anketini içerecektir. Konuşmaya ek olarak vajinal bir muayene ve alt karın palpasyonu yapılır.
İdrar Kaçırma Neden Olur?
İdrar kaçırmanın görülen en önemli sebebi pelvis tabanının ve idrar torbasının destek dokusunun zayıflamasına bağlı olarak oluşan idrar kaçırmadır. Stres tipi idrar kaçırma dediğimiz bu tip idrar kaçırmada, hasta öksürüp aksırdığı, zorlandığı zaman istem dışı idrar kaçırabilmektedir. Bu durum genel olarak çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma, evde kendi kendine doğum yapma, zor doğum yapma, müdahaleli doğum yapma ya da eğitimli olmayan kişiler tarafından doğurtulma ile ilişkili olmaktadır. Ayrıca ağır işlerde çalışma, ileri yaş, menopoz, uzun süren kabızlık, şişmanlık, astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarına bağlı olarak da görülebilmektedir.
Ülkemizde genel olarak bakıldığında doğum sayısının fazla olması nedeniyle istem dışı idrar kaçırmanın büyük bölümünü stres tipi idrar kaçırma oluşturmaktadır ve sıklıkla doğurganlık çağındaki genç kadınlarda rastlanmaktadır.
Yaşlılık, menopoz, doğum, sigara içimi, jinekolojik cerrahi, nörolojik, sindirim sistemi hastalıkları, akciğer hastalıkları, mesleki ve çevresel faktörler ve ilaçları içeren çok sayıda faktör idrar kaçırmaya sebep olup bu durumu arttırabilir.
İdrar yolları enfeksiyonları, mesane yabancı cisimleri ve tümörleri de kaçırmaya neden olabilmektedir ve ekarte edilmelidir, ilaçlar idrar kaçırmaya neden olabileceği gibi şiddetlendirebilir de, eğer mümkünse engellenmesi gerekmektedir. Eğer idrar kaçırma durumu yaşıyorsanız bazı şeylerden kaçınmanız gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ağır egzersizler ve ağır yükler kaldırmak kişi için idrar kaçırmayı tetikleyebilmektedir. Bu sebeple kişinin ağır yükleri kaldırmaması uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.
Obezite ve kilo almak idrar kaçırma şikayetleri olan kişiler için son derece tehlikelidir. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli bir spor hayatının olması son derece fayda sağlayacaktır. Çünkü kilo alımında karın içi artan basınç mesane üzerine biner ve idrar kaçırma tetiklenmiş olur. Uykusuz kalmanın idrar kaslarını kontrol etmede zorluk yaşatacağı yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Düzenli bir uyku önemlidir.
Çok fazla su içmek idrar kaçırması olan kişilerde idrar kaçırmasını sıklaştırabilir, su içmek her ne kadar böbrek ve vücut sağlığı için faydalı olsa da, idrar kaçırma problemi olan kişilerde süreci biraz daha zorlaştırabilir. Uzun süre tuvalete gitmemek idrar kaçırma şikayetlerini artırır. Bu nedenle zamanı geldiğinde ihtiyacın giderilmesi de gerekmektedir.