Halk arasında "kansız ameliyat" olarak da bilinen bu yöntem ile hasta genel anestezi altında yani uyumuş iken hastanın göbek deliği alt kenarından 1cm’lik kesi yapılarak buradan özel optik bir cihaz ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvisin normalden birkaç misli büyütülerek görüntülenmesini içermektedir. Günümüz şartlarında jinekolojik olarak birçok operasyon laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir. Tam olarak tedavi edici laparoskopik teknikler yanında ayrıca tanı koymak için de laparoskopik cerrahiden sıklıkla faydalanılmaktadır. Özellikle de kadın hastalarda, sağ alt karın ağrılarında akut apandisit ve jinekolojik patolojilerin ayrılmasında kullanılması gereksiz laparotomi oranlarını azalmıştır. Karın bölgesindeki organların tümörlerinde hem evreleme, hem de hastalığın yaygınlığını tespit etmek amacı ile kullanılmaktadır.
Laparoskopik operasyonlarda göbek deliği hizasından 10 mm çaplı bir kamera ve karnın alt bölgesindeki 2 veya 3 bölgeden 5 mm çaplı cerrahi aletler yerleştirilerek işlem yapılmaktadır. Laparoskopik(kapalı) operasyonlarda hastanın karnında daha küçük operasyon izleri olur ve kozmetik açıdan açık operasyonlara göre daha estetik bir görünüm sağlanır. Kesi alanı küçük olduğu için de ağrı, kanama ve cerrahi sonrası enfeksiyon riski daha azdır. Hastalar daha kısa sürelerde mobilize olur ve daha hızlı taburcu edilirler.
Laparoskopik olarak yumurtalık kisti operasyonları, dış gebelik operasyonları, myom operasyonları, rahim alınması operasyonları ve üroloji ameliyatları gibi pek çok önemli işlem yapılabilmektedir.