Laparoskopik Girişimler

Laparoskopik Girişimler

Halk arasında "kansız ameliyat" olarak da bilinen bu yöntem ile hasta genel anestezi altında yani uyumuş iken hastanın göbek deliği alt kenarından 1cm’lik kesi yapılarak buradan özel optik bir cihaz ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvisin normalden birkaç misli büyütülerek görüntülenmesini içermektedir. Günümüz şartlarında jinekolojik olarak birçok operasyon laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir. Tam olarak tedavi edici laparoskopik teknikler yanında ayrıca tanı koymak için de laparoskopik cerrahiden sıklıkla faydalanılmaktadır. Özellikle de kadın hastalarda, sağ alt karın ağrılarında akut apandisit ve jinekolojik patolojilerin ayrılmasında kullanılması gereksiz laparotomi oranlarını azalmıştır. Karın bölgesindeki organların tümörlerinde hem evreleme, hem de hastalığın yaygınlığını tespit etmek amacı ile kullanılmaktadır.

Laparoskopik operasyonlarda göbek deliği hizasından 10 mm çaplı bir kamera ve karnın alt bölgesindeki 2 veya 3 bölgeden 5 mm çaplı cerrahi aletler yerleştirilerek işlem yapılmaktadır. Laparoskopik(kapalı) operasyonlarda hastanın karnında daha küçük operasyon izleri olur ve kozmetik açıdan açık operasyonlara göre daha estetik bir görünüm sağlanır. Kesi alanı küçük olduğu için de ağrı, kanama ve cerrahi sonrası enfeksiyon riski daha azdır. Hastalar daha kısa sürelerde mobilize olur ve daha hızlı taburcu edilirler. 

Laparoskopik olarak yumurtalık kisti operasyonları, dış gebelik operasyonları, myom operasyonları, rahim alınması operasyonları ve üroloji ameliyatları gibi pek çok önemli işlem yapılabilmektedir.

Laparoskopik Girişimler

Laparoskopik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

Laparoskopik tedavinin özellikle açık ameliyata göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar kameranın yüksek çözünürlüklü büyütme gücü sayesinde doku ayrıntılarının daha detaylı görülebilmesi, kullanılan kamera ve cerrahi aletlerin dokuya yaklaştırılabilmesi nedeniyle daha titiz cerrahi yapılabilmesi ve açık ameliyatlarda görülen operasyon sonrası yapışıklıkların daha az olmasıdır.

İşlem sonrası iyileşmenin açık ameliyatlara göre daha erken, daha az ağrılı ve kanamasız olması nedeniyle hastalar günlük aktivite, rutinlere ve çalışma yaşantılarına daha kısa zamanda dönmektedirler. Küçük yara izi ve estetik yara iyileşmesi önemli bir avantaj olarak fayda sağlamaktadır. 
Her işlemde olduğu gibi laparoskopi işleminde de kendine özgü riskler söz konusu olmaktadır. Operatif ve tanısal laparoskopide ciddi komplikasyonlar nadirdir.

Aşırı şişmanlık, önceden geçirilmiş karın ameliyatları veya karın içi enfeksiyonlarının olması, şiddetli yapışıkların açılmaya çalışılması, ileri evre endometriyozis veya endometrioma vakaları, kişide önceden kalp veya akciğer problemlerinin olması, sigara ve alkol bağımlılıkları laparoskopi riskini arttırmaktadır.

Bu operasyonlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve destek talepleriniz için kliniğimize ait iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Laparoskopik Girişimler
Laparoskopik Girişimler